loading

Η ψηφιακή ορθοδοντική και οι εφαρμογές της

Η σύγχρονη ορθοδοντική τεχνολογία έχει πλέον ενσωματώσει στην καθημερινή εργασία την ψηφιακή απεικόνιση, ανάλυση και επεξεργασία για τη βελτίωση της ορθότητας των ορθοδοντικών προγνώσεων προγραμματισμών και αποτελεσμάτων στην θεραπεία.

Με ειδικά λογισμικά που βασίζονται σε αλγοριθμικές δυαδικές ακολουθίες, ο εξειδικευμένος τεχνολόγος είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει με ακρίβεια τις πιθανές μετακινήσεις των δοντιών και να παραδώσει στον θεράποντα συνεργάτη Ιατρό προβλέψεις που ακολουθούν τις εντολές και το πλάνο της θεραπείας του, για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Δύο παραδείγματα που άλλαξαν τον ορθοδοντικό τρόπο προσέγγισης και φροντίδας των περιστατικών με βάση την τρισδιάστατή ψηφιακή ορθοδοντική, είναι οι ψηφιακοί σαρωτές και τα λογισμικά ψηφιακών ορθοδοντικών αναλύσεων.

Οφείλουμε ως εργαστήριο σύγχρονης τεχνολογίας να αναλύσουμε και διαχωρίσουμε βασικές έννοιες του πεδίου της ορθοδοντικής ψηφιοποίησης.

Η ψηφιοποίηση στην Ορθοδοντική τεχνολογία αναφέρεται σε σαρωτές, scanners(μηχανές ψηφιακής σάρωσης) και CAD systems - computer aided design (λογισμικά σχεδιασμού με υποβοήθηση υπολογιστή).

Οι ψηφιακές μηχανές χρησιμοποιούν συνήθως το ορατό φως και με ενδοστοματική διαδικασία (κάμερες), αποτυπώνουν άμεσα κάθε λεπτομέρεια της στοματικής κοιλότητας σε μορφή stl αρχείων για να δημιουργήσουν μια πολύ ακριβή τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση στις οθόνες των υπολογιστών μας.

Το STL αρχείο (συντομογραφία της "στερεολιθογραφίας"), είναι μια μορφή αρχείου εγγεγραμμένο στο λογισμικό CAD της στερεολιθογραφίας.

CAD συστήματα (Computer-aided design) ονομάζονται τα συστήματα που δημιουργούν, τροποποιούν, αναλύουν και βελτιστοποιούν ένα σχέδιο. Κάθε λογισμικό CAD χρησιμοποιείται για να αυξήσει την παραγωγικότητα του σχεδιαστή, να βελτιώσει την ποιότητα του σχεδιασμού και τις επικοινωνίες μέσω τεκμηρίωσης του και να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για την όποια σχεδίαση.

Το STL αρχείο έχει διάφορες παράλληλες ετυμολογίες , όπως "Standard Triangle Language" (Γλώσσα που βασίζεται στον τριγωνισμό) και "Standard Tessellation Language" (Γλώσσα που βασίζεται στην ψηφοθέτηση). Αυτή η μορφή αρχείου υποστηρίζεται από πολλά είδη λογισμικού. Χρησιμοποιείται ευρέως για γρήγορη δημιουργία πρωτοτύπων (Rapid Prototyping), δηλ κατασκευή και εκτύπωση τρισδιάστατων αντικειμένων. Τα αρχεία STL περιγράφουν μόνο την γεωμετρία της επιφανείας ενός τρισδιάστατου αντικειμένου χωρίς οποιαδήποτε αναπαράσταση του πραγματικού χρώματος, της υφής ή και ακόμα της διαστασιολόγησης των μοντέλων αντικειμένων που στη δική μας περίπτωση είναι τα ορθοδοντικά μοντέλα.

Η χρήση αυτών των τρισδιάστατων μοντέλων οδηγεί όχι μόνο στη διάγνωση, αλλά και στην τροποποίηση του πλάνου θεραπείας.

Ως αποτέλεσμα είναι η δημιουργία των ενεργών κινητών συσκευών ευθυγράμμισης –aligners όπως αναφέρονται- αλλά και άλλες κινητές ορθοδοντικές συσκευές θεραπείας. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ιδιαίτερη για κάθε κατηγορία και θα αναλυθεί επιμέρους.

Στο εργαστήριό μας χρησιμοποιούμε δύο τύπους ψηφιακών σαρωτών:

Ο πρώτος αφορά το επιτραπέζιο τύπο σαρωτής, της Κορεάτικης εταιρείας Medit (της γνωστής τεχνολογίας Solutionix) Identica Hybrid ο οποίος με τεχνολογία Blue Led και ακρίβεια σάρωσης στα 7μm (ISO 12836), εκτελεί σε 3 άξονες σάρωσης πλήρη σάρωση ορθοδοντικού μοντέλου – εκμαγείου ή αποτυπώματος- σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.

Ο δεύτερος αφορά τον φορητό ενδοστοματικό σαρωτή Trios 3 Mono της εταιρείας 3 Shape με το ενσύρματο Trios pen grip με τον οποίο πραγματοποιείται ταχύτατη σάρωση άνω και κάτω τόξου, προσδιορισμός σύγκλεισης και αποθήκευση των αρχείων σε ειδικό σύστημα διαδικτυακής επικοινωνίας και μεταφοράς (3Shape communicate) από το οποίο όλα τα εγγεγραμμένα μέλη χειριστών του συστήματος της 3Shape μπορούν να ανταλλάξουν και να μεταφέρουν τα παραγόμενα stl αρχεία, άμεσα προς ανάλυση των δεδομένων στους υπολογιστές τους. Με αυτήν την διαδικασία επιτρέπεται η ταχύτατη επικοινωνία μεταξύ ιατρείου και εργαστήριου χωρίς την λήψη και μεταφορά αποτυπωμάτων καθώς και η άμεση εισαγωγή των stl αρχείων στο λογισμικό στο οποίο πραγματοποιείται η ανάλυση του περιστατικού.

Τα αρχεία αυτά εισάγονται για επεξεργασία στο λογισμικό Orthoanalyzer της 3Shape, με το οποίο πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εργασίες:

1. Σχεδίαση και αποθήκευση ψηφιακών μοντέλων μελέτης (Digital Study Models)

2. Εργασίες και μετρήσεις ορθοδοντικών αναλύσεων και μετρήσεων μεγάλης ακρίβειας (Orthodontic Analysis Services)

3. Σχεδίαση πλάνων θεραπείας (Treatment Planning Services)

4. Ολοκληρωμένες εργασίες CAD-CAM συσκευών και αποκαταστάσεων ( Complete Cad/Cam Workflows)

5. Προσδιορισμός και προσομοίωση οδοντικών κινήσεων (Define and Simulate Tooth Movements)

6. Μελέτη συγκλείσεως με την χρήση 3D συσκευών αναρτήσεων των τρισδιάστατων μοντέλων σε πλήρως προσαρμοζόμενους αρθρωτήρες (Digital Articulators)

7. Συγχώνευση δεδομένων CT /CBCT, σαρώσεων, πανοραμικών ακτίνων Χ, κεφαλομετρικών εικόνων και φωτογραφιών με ψηφιακά μοντέλα μελέτης. (Merge CT/CBCT data, scans, x-ray panoramics, cephalometric tracings and photos with digital study models)

8. Άμεση σύνδεση και επικοινωνία, καθώς και μεταφορά αρχείων σάρωσης μέσω λειτουργίας Trios scanning (3Shape communicate services)

Τα μεταποιημένα stl αρχεία οδηγούνται στην διαδικασία εκτύπωσης και από εκεί στην χρήση τους για τις ορθοδοντικές τεχνολογικές παρασκευές διαφόρων τύπων ορθοδοντικών μηχανημάτων.

Ακολουθώντας τις υπερσύγχρονες ανάγκες της τεχνολογικής ανάπτυξης το εργαστήριό μας είναι εξοπλισμένο με 3 τύπους εκτυπωτών:

1. Form Labs 2. Στερεολιθογραφικός εκτυπωτής (SLA-MIT Technology) με χρήση φωτοπολυμεριζομένων ρητινωδών υλικών υγρής μορφής (και Class IIa long-term biocompatible resin – Dental LT Clear Resin) ακρίβειας από 25-100 microns.
2. Objet30 OrthoDesk. Inject εκτυπωτής της εταιρείας Stratasys με την χρήση υλικού πολύ υψηλής ακρίβειας εκτύπωσης Clear Bio-compatible (MED610).

To FN Orthodontics με άξονα πάντοτε τις εντολές των Ορθοδοντικών Ιατρών συνεργατών μας, πρωτοστατεί σε όλα τα επίπεδα της ψηφιακής Ορθοδοντικής Τεχνολογίας και με πιστοποιημένες ειδικευμένες υπηρεσίες, εξοπλισμό και προσωπικό είναι σε θέση να καλύψει ακόμα και τις πιο εξειδικευμένες εργασίες και απαιτήσεις στον εργαστηριακό τομέα που εκπροσωπούμε.

Για όποιες επιπλέον ενημερώσεις αλλά και παρουσιάσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στον χώρο μας για την προσωπική σας ενημέρωση παρακαλούμε επικοινωνείτε μαζί μας και το εξειδικευμένο μας προσωπικό θα έχει την χαρά να σας εισάγει στα γνωσιακά μονοπάτια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

Εξειδικεύσεις

Η σύγχρονη ορθοδοντική τεχνολογία έχει πλέον ενσωματώσει στην καθημερινή εργασία την ψηφιακή απεικόνιση, ανάλυση και επεξεργασία για τη βελτίωση...

Διαβάστε περισσότερα

Όπως προαναφέραμε, Η τεχνική έμμεσης συγκόλλησης γνωστή ως IDB (Indirect Bonding) καλείται η διαδικασία δύο σταδίων με την οποία...

Διαβάστε περισσότερα

Ως aligners ή διάφανοι νάρθηκες ή και ακόμα μεμβράνες ευθυγράμμισης δοντιών, ονομάζουμε την εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παραδοσιακά ορθοδοντικά αγκύλια...

Διαβάστε περισσότερα

Στην Ορθοδοντική Τεχνολογια και τεχνική η επιλογή των υλικών και του τύπου της συγκόλλησης έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό των ιδιοτήτων των συγκολλημένων μεταλλικών τμημάτων...

Διαβάστε περισσότερα